Ревю на ергономична раница Isara standart

Една от най-популярните марки ергономични раници, които се продават на нашия пазар, е румънската марка Isara.

Като размер може да избирате между стандарте и тодлър размер, а като материя – канвас и слингова конверсия.

Стандартният размер е подходящ за бебета на възраст поне 3,5-4 месеца и ръст над 62см, а тодлър размерът е подходящ за над 9-месечна възраст и поне 74см. И двата варианта са със регулируема платка, която позволява раницата да „расте“ заедно с Вашето дете.

Относно материята е въпрос на личен избор коя ще предпочетете. Нормално, канвас вариантът е по-евтин.

Днес искам да разгледаме малко по-обстойно стандартния размер на Isara, тъй като най-често получавам запитвания именно за тази раница.

Както вече споменах, Isara стандарт, както и всяка друга раница с регулиране на платката, е подходяща след навършени 3,5-4 месеца. Преди това е препоръчително носенето на бебето в слинг.

*Isara Standart Beauty of the North

Регулирането на раницата на широчина става посредством велкро лепенка от вътрешната страна на колана.

Хубавото в случая е, че можем плавно да разширяваме и съответно да стесняваме платката, водейки се от ръста на бебето. За разлика от други раници с регулирана на платката, при Isara нямаме няколко степени, а можем милиметър по милиметър да оразмеряваме седалката. Лично за мен това е един голям плюс. Най-тясната позиция на платката е 26см, а най-широката е 38см.

На височина регулирането на платката става посредством PFA ремъците /тези, които са горе на презрамките, успоредно на бебето/. В разпънато положение платката е 45 см,а най-малката височина е 31см.

При оразмеряване на раницата трябва да се вземат в предвид няколко основни правила:

1. На широчина платката трябва да е от коляно до коляно, като между сгъвката на коляното и платката да има около  1 пръст разстояние, за да може бебето спокойно да движи крака си от колянната става. По този начин то ще е в така наречената поза жабче – колена по-високо от нивото на  таза;

2. На височина платката трябва да стига до средата на тила на детето, което е до долния ръб на ушите му. В никакъв случай платката не трябва да покрива главата на бебето.

Когато поставим бебето в ергономична раница, трябва да следим да се поддържа естествената С-образна извивка на гръжбчето. Както знаем е много важно носилката да не е отпусната, за да не увисне и съответно да ни натежи.

Също толкова важно обаче е и презрамките да не са презатегнати, защото тогава съществува вероятност прекалено много да прилепим бебето към нас и съответно да се наруши С-образната извивка на гърба.

Ергономичните раници Isara могат да се носят с успоредни или кръстосани презрамки, като позволяват носене на бебето отпред и на гръб.

За носена на бебето на гръб в ергономична раница е важно то да може да седи самостоятелно седнало и да има добър контрол на врата и на горната част на гърба.

Някои технически данни за Isara стандарт:

Раниците Isara standart са подходящи до около 86см ръст на детето. В зависимост от темповете, с които расте детето, това е до около 18-24-месечна възраст.
Исара е с една идея по-фина структура спрямо други марки ергономични раници.
Широчината на презрамките е 6см. Дължината им се регулира от 48см до 93см, като 48см са с допълнително уплътнение /падинг/.  Коланът е широк 12см, с мемори пяна е и на дължина се регулира от 70см до 134см, като 70см са с падинг.

Официален представител на Isara за България е: www.roshavo.com

Всички предложения на марката може да разгледате на официалния им сайт: www.isara.ro