Tula standart и Tula Free To Grow – сравнение

Tula standart и Tula Free To Grow

Скъпи приятели, днес ще Ви представя една любима марка, доказала се във времето, а именно Tula.
Ергономичните раници на Tulа може да срещнете в 3 размера – Standart, toddler, а от април 2017 и Free to Grow.
Tula по принцип са канвас вариант, кото плата е в 3 разновидности спрямо плътността. Във слингов вариант Tula може да се закупи в специален ден и час, когато пускат рилийз на слингови Тули.
Също така има летен вариант на Тула с меш – Tula Coast. Мрежата е доста ситна, мека и е двупластова, което позволява спокойно използването на Tula Coast не само през летните месеци, а целогодишно.

Сега да си поговорим за Tula Free To Grow

Това е вариантът на Тула с оразмеряване на платката. Регулирането става посредством тик-так копчета от вътрешната страна на колана. Има 3 позиции – най-малка, средна и най-голяма.

Височината се регулира посредством pfa ремъците.
Разпъната на макс, Tula free to grow е с размера на Tula standart.
Минусът на регулирането скопчета, в сравнение с регулирането посредством велкро лепенки /Isara/ или връвчици /Baby Monkey/, според мен е, че при копчетата идва момент, в който на едната позиция платката е тясна и крачетата висват, а на по-горната позиция платката е широка и минава след сгъвката на колената. Но, имайки в предвид колко бързо растат децата, тази разлика се израства за дни:)
Важно е да отбележа, че въпреки тясната платка, която можем да постигнем на най-малката позиция /13см/, е хубаво да изчакаме бебето да навърши 3.5-4 месечна възраст преди да започнем да го носим в раница.

Преди това много подходящи носилки са еластичен слинг шал, тъкан слинг шал и слинг с халки, а след навършване на 1 месец може и мех дай слинг с регулиране на платката.
Не забравяйте, че всики библиотеки отдават еластичен слинг на новородени с безплатен наем за 1 месец.

За по-голяма яснота на младите родители ще дам в сантиметри приблизителелната широчина на платката на Tula free to grow при различните степени на регулация. На широчина панелът е от 13см до 38см.
Относно височината на платката, тя варира от 28см до 43см в най-разпънато положение.

Как да регулираме правилно платката на нашата раница?! На широчина платката трябва да обхваща краката от коляно до коляно като между нея и сгъвката на коляното трябва да има около 1 пръст разстояние, така че детето да може спокойно да движи краката си от колянна става. Ако ние, когато сложим пръст между сгъвката на коляното и платката не усещаме натиск, то значи и детето не усеща и платката е нагласена подходящо.
Правилната настройка на раницата е важна, за да постигнем ката наречената поза „жабка“, при която колената са по-високо от нивото на дупето. Ако платката е прекалено тясна, то колената ще виснат и тогава няма да имаме ергономична поза.
* Относно колко дълбока трябва да бъде седалката и колко голям да е разкрача, ще поговорим следващ път в отделна статия.
Височината на платката – тя също играе важна роля при ергономичното носене на бебе, а именно поддържането на врата и горната част на гърба. Платката трябва да достига до средата на тила /долния ръб на ушите на бебето/. В никакъв случай платката не трябва да покрива цялата глава, защото тогава съшествува реален риск от задушаване.
** Относно подходящата висоина на платката на ергономичната носилка спрямо възрастта ще си поговорим в следващ път.

Tula standart – за мен това е една от най-класическите раници, която е изключително лесна за настройка, без излишни ремъци и катарами.
Tula stadart е подхорящаза деца с ръст над 68-69см, но е важно да знаете,че 2 раници Tula mоже да се раминават с до 2-3 см в широчина, тъй като се правят ръчно и не са напълно еднакви. Но да речем, че 68-69см е минимумът за Tula stadart.
Широчината на платката на Tula stadart е 37см, а височината ѝ е 39 см
Презрамките са добре подплатени, а широчината им е 7см.
Коланът е с 3 зони за допълнителен конфорт.
Tula stadart може спокойно да се използва до към 86 см ръст, което, в зависимост от темповете, с които всяко дете расте, може да е 18-24-месечна възраст.
Когато детето достигне 86-88см, се минава към следващия размер на Tula – Tula toddler.
В снимки се опитах нагледно да покажа сравнението между Tula Free To Grow и Tula standartTula Standart Coast Maze


Tula Free to Grow

Ергономичните раници на Tula са произведени от висококачествен памук, сертифициран по Око-Тех 100 стандарт, а дуралекс закопчалките са от най-високо качество.
Едно от нещата, които много ме впечатлява при раниците на Tula, е практичното джобче на колана 🙂

Това в най-общи линии са основните характеристики на Tula standart и Tula free to grow. Очаквайте скоро статия на тема бебеносене на проходило дете на възраст над 18-24м и сравнение на различни ергономични раници, размер toddler.

Представители за България на ергономични раници Tula: www.roshavo.com; www.sgusheni.com; www.dundio.com

 

Целувки от мен и с пожелания за щастливи бебеносещи моменти