Защо носим децата си

Защо носим децата си?

Под термина “бебеносене” се разбира носенето на бебето в слинг, ергономична раница или друга подходяща носилка плътно до тялото на майката или друг възрастен. Бебеносенето носи много ползи както за бебето така и за този, който го носи.

Човешките бебета се раждат безпомощни, те не биха могли да оцелеят сами и имат постоянна нужда от майките си. Контактният плач е характерна тяхна черта. Те не могат да се придвижат сами в пространството, а движенията им са силно ограничени. За тях е изключително важен контакта – физически и визуален.

Какво дава на бебетата?

 1. Носенето на бебето въздейства по позитивен начин върху развитието на детето, защото:
  •детето чувства топлината на майката/бащата;
  •чувства сърдечния й/му ритъм;
  •усеща аромата им;
  •чува гласът им;
  •гушнато е и се чувства сигурно
 2. Носените бебета плачат по-малко и са по-спокойни – изследванията показват 43% по-малко плач като цяло и над 50% по-малко бебешки плач във вечерните часове.
 3. Носените бебета научават повече – тъй като носените бебета са като цяло по-спокойни и плачат по-малко, наблюдават и изучават света около тях.
 4. Подпомага се оптималното развитие на централната нервна система – носенето стимулира нервната система чрез допир, обоняние, движение, дава повече възможности за изграждане на причинно-следствени връзки.
 5. По-добри физически показатели – носените бебета се справят по-добре със собствената си терморегулация;
 6. Дишането и сърдечния им ритъм са по-стабилни. По добро развитие на опорно-двигателната система и на вестибуларния апарат.
 7. Подпомага кърменето – когато майката носи бебето си тя по-лесно и бързо може да откликне на нуждите на бебето си. Благоприятно въздействие върху притока на кърма посредством отделянето на окситоцин
 8. Улеснява социализацията на бебето – носените бебета имат възможност да участват активно в живота, на този, който ги носи.
 9. Успокоява симптомите при бебета с рефлукс, т.е. имаме благоприятно въздействие върху храносмилането чрез постоянния масаж на стомахa.

Други позитиви от носенето не бебето в ергономична носилка

Ергономичните носилки поддържат оптимално бебешкото тяло.
Бебеносенето наподобява носенето в утробата, предоставяйки комфорт, топлина и сигурност. По същия начин, по-който движенията на майката по време на бременност не се навредили на гръбнака, по същия начин бебеносенето не би могло да има негативен ефект върху него.

Движенията на майката благоприятстват развитието на детето
Носените деца имат повече физическа сила – развитие на опорно-двигателната система и на вестибуларния апарат, по-добро развитие на нервната система – координация, сетивната и храносмилателната система, по-хармонично психологично развитие – сигурност в себе си, увереност, креативност, толерантност и по-добри социални умения – способност да се интегрират.

Какво дава на майката?

 1. Свободни ръце – активна у дома, с бебе до сърцето, жената може спокойно да извършва ежедневните си задачи, без да се налага да избира между тях и детето си.
 2. Повече възможности за социален живот и почивка – жените, чиито бебета плачат рядко имат възможност да си почиват повече и са по-склонни да имат активен социален живот.
 3. Улеснява грижата за по-големите деца в семейството.
 4. Улеснява придвижването, правейки достъпни местата, които са непроходими за колички.
 5. Майката има възможност да е по-активна у дома и в обществото.

Кенгуру грижа

Кенгуру грижата е терапевтична разновидност на носенето на бебето в слинг при бебета родени преждевременно, с ниско тегло за гестационната възраст или с определени здравословни проблеми. Характерна особеност на този тип бебеносене е непосредствения контакта кожа-до-кожа.

Профилактика на тазобедрените стави

Правилното носене на бебето в слинг е чудесна профилактика против луксация на тазобедрените стави на бебето поради специфичната поза в която се поставя бебето – така наречената поза „жабче“. При вече настъпили луксации е възможно носенето в слинг да е част от терапията за възстановяване на ставите.