Съвети за избор на правилна ергономична носилка

Съвети при избор на правилна ергономична носилка

За начало, при избора на оптимална ергономична носилка, водеща е е възрастта на бебето.

Трябва да се избере такава носилка, която да е най-подходяща за съответния период. За всяка възрастова категория има различни опции.
Най-добре е да се избере носилка, която подходящо точно за този момент, отколкото носилка, която би могла да се използва по-дълго. Тенденцията да се купува една единствена ергономична носилка с цел да се използва дълъг период от време е голяма, но трябва да се обърне внимание, че всеки продукт има плюсове и минуси, в зависимост от възрастта на детето.

За новородено бебе- на какво да обърнем внимание

1. Добра опора на главата.

Тъй като новородените не могат сами да си държат главата, много е важно да имат  добра опора на врата. Не трябва да се обездвижва, е нежно да се поддържа, обикновено от страни или в долната част на главата. Но трябва много да се внимава бебето да се постави така, че брадичката да не опира в гърдичките му, понеже това може да доведе до спиране на притока на кислород и дишането му да бъде затруднено.Слингът трябва да стигадо средата на тила – долното ръбче ан ушите на детето.

Слинг Исара

2.Поддържане на гърба.

Новородените имат нужда от поддръжка по цялата дължина на гърба, за да се запази естествената С-образна форма на гръбнака.  Слингът трябва да е достатъчно стегна, защото в противен случай, когато детето е в покой /спи/, поради ниския мускулен тонус, детето ще се смъкне прекалено надолу. Това би довело до опиране на брадичката на бебето в гърдите му, което ще затрудни дишането. Между  брадичката на бебето и гърдите трябва да има поне 2 пръства разстояние.

 3.Поддържане на таза и крачетата 

Естествената позиция на бебето е така наречената поза „жабче“ с отдалечени едно от друго крачета и с коленца по-високо от дупето. Подходящата ергономична носилка поддържа тази форма, дава опора на целите бедра до сгъвката на колената. В позиция „жабче“ тазобедрената става влиза в ямката под най-добрия ъгъл, а това само по себе си е естествена профилактика срещу дисплазия на тазобедрените стави.

За да се поддържа поза „жабче:, слингът трябва да минава при скъвката на колената, за да не виснат краката надолу.

Съветът ми като консултант

За новородени, родени на или близо до термин бебета, оптимални носилки  са тъкан слинг шал, еластичен слинг шал и слинг с халки. Те изпълняват условията упоменати по-горе и осигуряват необходимата опора на краката, гърба и врата на бебето.

Тъкан слинг
– разпределя различно тежестта в зависимост от това как е вързан;
– може да се носи отпред и на гръб;
– добра опора на гръба, главата и таза

Еластичен слинг
– отлично разпределение на тежестта на двете рамена, талия и хълбок;
– твърде топъл за лятно време;
– оптимално използване до 7кг.

Слинг с халки
– носи се на едно рамо;
– перфектната носилка за лятно време;

Бебета над 1 месец

За бебета на възраст над 1 месец и ръст поне 56см, освен еластичен слинг шал, тъкан слинг шал и слинг с халки, може да използваме и мей-тай слинг с регулиране на платката.

Това е хибридна носилка, ,която лесна за слагане, тъй като наподобява ергономичните раници, но със свойствата на слинга.

Бебета над 3,5-4 месеца

Над тази възраст се предполага, че децата вече са по стабилни и започват да си държат стабилно главата.

Вече, към горе споменатите носилки, може да добавим още една опция, а именно ергономична раница с оразмеряваща се платка на ширина и височина.

Такива са: Tula Free to Grow, Ergobaby Adapt, Isara V3, Isara the ONE, Lenny Up, Boba X, Baby Monkey, Kaya Eywa, Bimbi, Huggy Berry, Buzzidil, Kokadi, Luna Dream и др.

Ергономичните раници са лесни за слагане и сваляне заради закопчаването с катарами.
Могат да се използват за деца над 62см до  86см /някои до 98-104см/

*Но нека не забравяме, че все пак слингът е най-оптималната носилка за първите 6 месеца

За деца над 6 месеца

Задеца на възраст над 6 месеца и ръст над 68-70см може да се избере ергономични раници размер Standart 

Предпочитани от много родители, понеже са лесни за поставяне и нагласяне.
Има голямо разнообразие от марки и модели.

Има раници от слингов плат и такива, които са от памук. Могат да се носят отпред и на гръб, щом детето започне да седи самостоятелно седнало.

Тук идва моментът да включа ощеедин вид носилка, която е само за носене на гръб – онбухимоОнбухимо носилките са малко по-специфични, понеже са без колан, носят се нагръб и трябва да се намери така наречената sweet spot за максимален комфорт.

Разбира се, слинговете са подходящи и за големи бебета над 6 месеца.

Ринг слинг е добър избор за деца, които много обичат да стоят на хълбок или за бърза разходка.

Тъканият слинг е една от най-удобните носилки, но с натежаването на детето се препоръчва по-плътен слинг с цел да поддържа оптимално теглото на детето и многопластово връзване. Има разнообразие от връзвания с тъкан слинг, като може да се носиотпред, на гръб и на хълбок. Същотака подходящ е и мей тай слингът стандартен размер.

За проходили деца

За деца на възраст над 18м и ръст над 86см, подходящ избор била били ергономичните раници размер тодлър, за носене отпред и на гръб, както и онбухимо размер тодлър.

Разбира се слинговете си остават все така подходящи и приятни за носене. Слинговете с халки за деца, които често слизат и тъкан слинг шал с висока плътност и многопластово връзване. Защо не и мей тай слинг, размер тодлър.

Моят съвет към вас, като консултант по носене на бебе, е да се водите по детето си тогава, когато избирате своята първа ергономична носилка и при възможност да се свържете с вашия бебеносещ консултант.

Носенето на бебе е повече от прекрасно, но трябва да е съобразено с етапа от развитието на детето.

Това е от мен.

Пожелавам ви приятни бебеносещи моменти!