Онбухимо – сравнение между Lenny Lamb и Soul

Онбухимото e японски тип ергономична носилка, която сама по себе си представлява ергономична раница без колан, с която се носи основно на гръб. Има родители, които успешно успяват да носят в онбухимо и отпред. Предназначена е за деца, които могат да седят самостоятелно седнали и имат добър контрол върху врата и торса.

Лично за мен онбухимото е страхотна носилка, бързо се слага и е изключително удобна за горещите летни дни именно поради липсата на колана. Няма го изпотяването около кръста, което е голямо предимство. Също така е компактна и лесна за пренасяне в багажа.

Специфичното при онбухимото е, че трябва да се намери центъра на тежестта, за да достигнем максимален комфорт и да не ни тежи. В най-общия случай  ремъците на презрамките са максимално затегнати, а дететто се носи високо, почти на „конче“. Но поради спецификата си и липсата на колан това може би не е носилка за всеки, но все пак би било добре да се тества.

Има много начини за слагане на онбухимо. Важното е да намерите най-удобния за вас да качите детето на гръб, а после с леки подскоци и затягайки презрамките, да качите детето максимално нагоре. Ако е необходимо се затягат и отпускат PFA ремъците за достигане на максимален комфорт.

Две от най-разпространените марки на този тип носилка са Lenny Lamb  и Sоul.

В следващите няколко реда ще представя основните характеристики на онбухимо Lenny Lamb стандартен размер и онбухимо Soul, също размер стандарт.

Онбухимо Lenny Lamb стандарт. 

Всички носилки на полската марка Lenny Lamb са изключително красиви и разнообразни като десени, ушити от красивите им тъкани платове. Със сигурност за всеки вкус има по нещо.

Стандартният размер на онбухимото на Lenny Lamb  е с регулиране на платката, което позволява да се коригира широчината, ако на бебето все още му е голяма. Важното е да е изпълнена основната препоръка, а именно платката да е от коляно до коляно като между сгъвката на коляното и платката да има около 1 пръст разстояние, за да може детето свободноо да движи крака си от колянната става.

Lenny  Lamb онбухимо е подходящо за деца, които седят стабилно седнали. Благодарение на регулируемата си платка, това онбухимо може да се използва за деца от около 6-7-месечна възраст или приблизително 68см до към 18-24-месечна възраст, в зависимот от това как расте детето Ви.

За пример моята дъщеря в момента е на 17м, около 75см и 10кг и ѝ е по мярка.

За разлика от Lenny Lamb, стандартният размер на онбухимото на Soul не се регулира, а платката му е с малко по-големи размери. Бих казала, че е подходящо за деца над 74см, което е около и след 1 година. На Марина едва преди около 2 месеца, когато беше на 1г3м, започна да ѝ става. Преди това ѝ беше много голямо – платката минаваше сгъвката на коляното към прасците.

На тази снимка ясно се вижда, че онбухито на Soul /носилката в дясно с черно -бели шарки/ е сравнително по-голяма от максимално разпънатото онбухимо на Lenny.

Техническите характеристики на соулското онбухимо са:

  • подходящо за деца : 7-18 кг
  • Широчина на платката: 45 см /при Lenny Lamb 41sm/
  • Височина ан платката: 46 см /при Lenny Lamb 46см/

Затягането на презрамките и при двата модела става чрез PFA ремъците и основните ремъци на презрамките.

Широчината на презрамките и при двете е 8см, като и в двата случая са добре подплатени.

Вече кое от двете онбухимота е по-удобно – въпрос на лично усещане и предпочитание е. И двете са сходни като конструкция, ушити от висококачествени тъкани платове и с атрактивни дизайни.

Повече модели на този тип носилки може да разгледате в сайтовете на вносителите им за България.

Официален представител нa Lenny Lamb за България e: www.koalababy.bg

Официален представител на Soul за България е: www.lilavslon.fairyknot.org

Това, което мога да Ви кажа, е да пробвате онбухимо. Може пък да Ви допадне и да се превърне в любим тип носилка 🙂

Довиждане от мен и до скорошни бебеносещи срещи!